Raj dla podniebienia

Wpis

sobota, 02 czerwca 2012

BABKA WŁOSKA

Odkąd skończyłam studia, mam zdecydowanie mniej czasu na inne rzeczy poza pracą. Czasami bywam bardzo zmęczona, to prawda ale szkoła jest moją pasją - bezdyskusyjnie   i bezwarunkowo. Weekendy są dla mnie wytchnieniem, w czasie dwóch wolnych dni poświęcam się moim bliskim i rozpieszczam ich kulinarnie. W ten weekend jest podobnie, już wczoraj upiekłam pyszne ciasto, które piekła moja babcia (aż robi się ciepło na sercu i w domu). Uwielbiam te chwile,kiedy dom wypełnia się aromatem ciasta. Spróbujcie bo jest pyszne :)

 

Składniki:

       Ciasto:

6 jajek

6 budyni śmietankowych bez cukru na 0,5l mleka

1 szklanka cukru

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

mały proszek dopieczenia (na 0,5kg mąki)

1 łyżka octu

 

       Krem:

3 żółtka i 1 całe jajko

1 szklanka cukru pudru

1 cukier wanilinowy

duże masło roślinne 500g

2 kopiaste łyżki kawy mielonej

2 łyżki alkoholu (spirytusu) - opcjonalnie

 

      Polewa:

1/2 tabliczki czekolady deserowej

1/2 tabliczki czekolady mlecznej

100ml śmietany kremówki (30%,słodkiej)

 

       Poncz:

3/4 szklanki mocnej herbaty

2 łyżki spirytusu

 

 

1. Przygotowuję 6 jajek, oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka na sztywną pianę,następnie dosypuję szklankę cukru i nadal ubijam.

Dodaję żółtka i ubijam, aż powstanie ładny jednolity krem.

Przygotowuję 2 naczynia. Do jednego wsypuję 6 budyni

Do 2 naczynia wsypuję 3 łyżki przesianej przez sitko mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączę.

Następnie łączę z budyniami. (Należy dokładnie połączyć, przy pomocy łyżki)

Wsypuję wszystko do masy jajecznej.

Przy pomocy drewnianej łyżki wszystko delikatnie ale dokładnie razem łączę.

Na koniec dodaję 1 łyżkę octu i delikatnie mieszam, żeby masa była puszysta.

Smaruję  margaryną tylko spód blaszki i wykładam papierem do pieczenia. NIE SMARUJCIE BOKÓW BLASZKI BO CIASTO SIĘ NIE UDA.

Wylewam ciasto na blachę, wkładam do piekarnika i piekę 30 minut w 170-180"C

Przygotowujemy mały garnek z ok 1szklanką wody, czekamy aż się woda będzie gotowała, regulujemy gaz na bardzo mały płomień i stawiamy na tym garnczku miseczkę z szkła żaroodpornego lub z metalu. Wrzucamy do niej 3 żółtka i 1 całe jajko, dodajemy cukier puder (użyłam cukier kryształ, ponieważ pudru mi zabrakło)

Łączę wszystko i ubijam trzepaczką.

Ubijam na parze tak długo, aż powstanie biały krem. Zdejmuję miseczkę z garnczka i odstawiam, żeby masa ostygła.

2 czubate łyżki kawy mielonej ok 6łyżkami wrzątku

Do miski wrzucam masło roślinne.

Ucieram mikserem

Dodaję wystudzoną masę z jajek.

wszystko razem dokładnie ucieram, aż wszystko ładnie się połączy i otrzymam puszysty krem.

Kawę przecedzam z fusów za pomocą filtra, wszystko dobrze wyciskam

Dodaję kawę do kremu i za pomocą miksera ucieram tak długo, aż połączy się dokładnie z kremem.

Na koniec opcjonalnie do masy dodajemy alkohol najlepiej spirytus i wszystko razem mieszamy.

Tak wygląda upieczone ciasto. Należy obkroić nożem boki i trzymając papier wyjąć z blaszki.

Zdjąć skórkę.

wrzucić do miseczki i dłońmi rozkruszyć na pyłek.

Ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Każdą część przekroić na 3 blaty.

Do sparzonej herbaty dodajemy spirytus.

Skrapiamy ponczem obficie ciasto.

Przygotowujemy 1 blat ciasta, wykładamy na niego 3 kopiaste łyżki masy i rozsmarowujemy.

Przykrywamy kolejnym blatem i czynność powtarzamy, aż wszystkie blaty będą posmarowane kremem.

Całą babkę smarujemy z wszystkich stron kremem.

Boki obsypujemy kruszonkami, które otrzymaliśmy zdejmując wierzch upieczonej babki.

Odstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę.

W garnku zagotowujemy śmietanę, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę.

Mieszamy tak długo, aż czekolada się dokładnie rozpuści. Cały czas mieszając trzepaczką czekamy aż ostygnie i zacznie gęstnieć.

Polewamy babkę czekoladą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Babka włoska jest bardzo aromatyczna i pyszna. Dzięki połączeniu czekolady deserowej         z mleczną smak jest bogatszy.

Sami spróbujcie :)

 

          SMACZNEGO

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aisha86x
Czas publikacji:
sobota, 02 czerwca 2012 16:22

Kalendarz

Listopad 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kategorie

Autorzy

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa